Om fosterlandet Sverige och invandrning
Det är krig i världen och 70 miljoner barn och vuxna är på flykt. Sedan 2015 har över en miljon människor korsat Medelhavet för att ta sig till Europa och friheten. Länder som Afghanistan, Irak och Syrien har förstörts och går inte längre att känna igen. Som världsmedborgare har vi alla ett ansvar att hjälpa till, och om vad du kan göra för människor på flykt kan du läsa om längre ner.
Sverige har varit förskonat från krig sedan fälttåget mot Norge 1814. Efter det har det mestadels varit frid och fröjd. Mellan 1845 och 1930 lämnade över en miljon svenskar landet för den amerikanska drömmen på andra sidan Atlanten men det blev inte alltid vad man hoppats på. Hårt arbetande svenskar med stora drömmar togs inte alltid emot med öppna armar av landets invånare.
Var 113:e person i världen är på flykt undan krig. De lämnar sina hemland på överfulla båtar som enda utväg. Och det människor på flykt önskar mer än något annat är mat, vatten och sjukvård. FN:s flyktingorgan (UNHCR) gör allt i sin makt för att hjälpa människor i nöd och bistår med det allra nödvändigaste längs milslånga flyktvägar. Mat, vatten, sjukvård, torra kläder och varma filtar.
Under 2015 sökte 162 877 personer asyl i Sverige och året därpå var siffran nere på endast 28 939. Under 2015 och 2016 fick 35 000 respektive 109 000 permanenta uppehållstillstånd. Bara Tyskland beviljade fler flyktingar asyl men i förhållande till antal invånare toppade Sverige listan. Det har svidit i ögonen på många men vi ska vara stolta. Vårt land är ett föredöme i Europa.
Fosterlandet
Första bosättarna kom till Sverige när istiden var över. Det var för 15 000 år sedan. Mycket har hänt sedan dess – traditioner har kommit och gått och det är inte längre det enklaste att veta vad som är svenskt när gränser suddats ut. Men spelar det någon roll? Kolla bara på midsommarstången som inte bara är en fallossymbol utan även en symbol för Sverige. Den kommer från Tyskland.
Patrioter och Sverigedemokrater – som de kallar sig – värnar om fosterlandet. Ett fosterland som är i ständig förändring. Kultur och traditioner med svenskt ursprung ska försvaras, men varför från och med nu? Sedan urminnes tider har svenskar hämtat inspiration från andra kulturer och det har format Sverige till det fantastiska land som det faktiskt är. Fosterlandet är mångkulturellt.
Sverigedemokraterna
Invandring får aldrig vara ett hot mot Sveriges nationella identitet, inte heller får den hota landets trygghet och välfärd. Det skriver Sverigedemokraterna i sitt partiprogram. Problemet är bara att det som många anser är vår nationella identitet är ett hopkok från andra kulturer och vad händer om vi hux flux slutar hämta inspiration utifrån? Med Sverigedemokraterna slutar landet utvecklas.
Sverigedemokrater är ena bakåtsträvare. Eller så är de rakt igenom elaka och missunnsamma. Kanske är Sverigedemokrater alltihop. Men varifrån kommer rädslan för andra kulturer och andra traditioner? Och varifrån kommer oviljan att hjälpa människor i nöd? Det handlar förmodligen om missunnsamhet mer än något annat. Sverigedemokrater är bittra och missunnsamma. Tyvärr.
Från 1845 till 1930 emigrerade över en miljon svenskar till Amerika. De steg i land med drömmen om ett bättre liv men desto längre in i landet svenskarna tog sig desto mer avundsjuka mötte dem. Landets befintliga invånare kände sig hotade och ansåg att svenskarna tog deras jobb. Det är alltid beklagligt när avundsjuka och missunnsamhet står i vägen för utveckling. Nu som då.
Enligt allehanda mätningar är Sverigedemokraterna det näst största partiet i Sverige 2017. Den sista utposten som försvarar landet från rasistiska krafter är Socialdemokraterna. Om det vill sig väl är muren stark nog att hålla Jimmie Åkesson och hans vänner stången. Sverigedemokraterna har ingenting med Sverige att göra, även om de gärna vill tro det. Sverige är mångkulturellt!
Invandrare byggde Sverige
Invandrare har format Sverige och varit bidragande till att andra länder ser på Sverige som ett föregångsland. Invandrare tillför ny kompetens, internationella kontakter samt kapital för investeringar. Man kan också tro att människor som lämnar sitt hemland – frivilligt eller ofrivilligt – i genomsnitt är mer kreativa än andra och kreativitet är vad som behövs för att Sverige ska utvecklas.
Det finns exempel på framgångsrika invandrarföretag i nästan alla branscher. Bonniers, Cloetta, Expressen, Felix, Findus, Handelsbanken och Marabou är några utmärkta exempel. Hur hade Sverige sett ut utan invandrarföretag som dessa? Det ska dock understrykas att man inte måste bli framgångsrik för att förtjäna sin plats i Sverige. Alla människor har någonting att bidra med.